Ορκίστηκε πρόεδρος της Γουατεμάλας ο Μπερνάρντο Αρέβαλο..
Παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του Αυγούστου, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο κατάφερε να ορκιστεί πρόεδρος της χώρας.
ΟΜπερνάρντο Αρεβάλο ορκίστηκε πρόεδρος της Γουατεμάλας τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από μια χαοτική ορκωμοσία που καθυστέρησε για ώρες από μια τελευταία προσπάθεια των αντιπάλων του να αποδυναμώσουν την εξουσία του.
Η τελευταία από μια σειρά νομοθετικών οπισθοδρομήσεων που προκλήθηκαν από αντιπάλους του στο Κογκρέσο υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αρέβαλο ως ηγέτης του πολυπληθέστερου έθνους της Κεντρικής Αμερικής, στο οποίο έχει δεσμευτεί να επιφέρει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής και τη βία, βασικές αιτίες της μετανάστευσης στην Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αρέβαλο κέρδισε τις εκλογές του Αυγούστου με συντριπτική πλειοψηφία και περίπου 9 ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της ορκωμοσίας του, ορκίστηκε πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον συντηρητικό πολιτικό Αλεχάντρο Γιαματέι του οποίου η κυβέρνηση έχει τυλιχθεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Ο Αλεχάντρο Γιαματέι δεν παρευρέθηκε την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.
Νωρίτερα, ο Αρέβαλο είχε προτρέψει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην εμβληματική Plaza de la Constitucion (Πλατεία Συντάγματος) της πρωτεύουσας για να «γιορτάσουν τη νέα άνοιξη στη Γουατεμάλα».
Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Αρέβαλο θεωρήθηκε ως ορόσημο για τη Γουατεμάλα, όπου ο 65χρονος έχει χαρακτηριστεί υπέρμαχος της δημοκρατίας και ηγέτης ενός προοδευτικού κινήματος που επιδιώκει να αναδιαμορφώσει ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν εδώ και καιρό συντηρητικά κόμματα.
Διπλωμάτης καριέρας, κοινωνιολόγος και γιος πρώην προέδρου, ο Αρέβαλο αντιμετώπισε σταθερή αντιπαλότητα από τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα όπως αυτό του Γιαματέι, του οποίου οι σύμμαχοι προσπάθησαν επανειλημμένα να υπονομεύσουν τη νίκη του στις εκλογές.
Ο γενικός εισαγγελέας της Γουατεμάλας, σύμμαχος του Γιαματέι, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εμποδίσει τη μετάβαση του Αρέβαλο στην προεδρία, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας άρσης της νομικής ασυλίας του Αρέβαλο και του αντιπροέδρου του, σε μια προσπάθεια αναστολής του κόμματός Semilla (Κίνημα Σπόρος) και ακύρωσης των εκλογών.
Η ορκωμοσία του Αρέβαλο αναστατώθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στους νομοθέτες της αντιπολίτευσης να διατηρήσουν την ηγεσία τους στο Κογκρέσο και ανάγκασε μέλη του κόμματος Semilla του προέδρου να είναι ανεξάρτητοι, μειώνοντας περαιτέρω την παρουσία του. Το Semilla κατέχει μόνο 23 από τις 160 έδρες του Κογκρέσου.
Η κίνηση πυροδότησε διαφωνίες στο Κογκρέσο και οι υποστηρικτές του Αρέβαλο απείλησαν να εισβάλουν στο κτίριο καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στους δρόμους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν επίσης να γίνει σεβαστή η εκλογική νίκη του Αρέβαλο.
Η εξουσία του Αρέβαλο, ωστόσο, ενισχύθηκε όταν ο εξέχων νομοθέτης της Semilla, Σαμουέλ Πέρεζ Αλβάρεζ, εξελέγη απροσδόκητα ως πρόεδρος του Κογκρέσου.
Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του Γιαματέι για να προχωρήσει στη μετάβαση της εξουσίας.

kosmodromio.gr
Δημοφιλή
- 28 Απριλίου 2026
5o ' ΦΕΣΤΙΒΑΛ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ' - 1 με 10 Μαιου στο Πασαλιμανι του Πειραια.. - 22 Απριλίου 2026
'' Η Ελλαδα των Γευσεων '' στη Πλατεια Συνταγματος απο τις 25 εως τις 29 Απριλιου.. - 14 Απριλίου 2026
5 μαγειρεία της Αθήνας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.. - 14 Απριλίου 2026
Ολυμπιακός: Το πρωτάθλημα και οι... καλοκαιρινές διακοπές.. - 11 Απριλίου 2026
Ελλάδα των Γεύσεων 2026 | Πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Πλατεία Συνταγματος απο τις 25 εως τις 29 Απριλιου.. - 10 Απριλίου 2026
Νέο σύστημα EES ελέγχου διαβατηρίων για είσοδο/έξοδο σε χώρες της Ε.Ε... - 10 Απριλίου 2026
Σάντσεθ: Η Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στρατιωτικά και ηθικά.. - 10 Απριλίου 2026
Η κατάρα ενός συναρπαστικού ρόλου: Τι συνέβη στους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Ιησού.. - 10 Απριλίου 2026
Το Ηρώδειο θα γίνει για ένα βράδυ το πιο μαγικό θερινό σινεμά του πλανήτη.. - 10 Απριλίου 2026
Ολυμπιακός: Η σκέψη Mεντιλίμπαρ για επιστροφή στο 4-2-3-1 αντί για σχήμα με δύο φορ..


