Ψήφισμα - στήριξη του ΟΗΕ στην κρατική οντότητα της Παλαιστίνης..

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση (των 193 μελών) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επέκταση «των δικαιωμάτων και προνομίων» της Παλαιστίνης. Ουσιαστικά, το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού.
Υπέρ ψήφισαν 143 χώρες, κατά 9, ενώ 25 χώρες απείχαν. Μεταξύ των χωρών που τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος, ήταν το Ισραήλ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, η Συνέλευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά του να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Το ψήφισμα έχει συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πάντως, η Γενική Συνέλευση επιστρέφει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».
Με το ψήφισμα αυτό, δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου. Ειδικότερα, η Παλαιστίνη θα έχει πλέον το δικαίωμα –μεταξύ άλλων– να εισάγει και να συνυπογράφει προτάσεις καθώς και τροπολογίες εντός της Συνέλευσης του ΟΗΕ, να τοποθετείται μεταξύ των κρατών-μελών και να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις.
Το ψήφισμα αυτό έρχεται τη στιγμή που έχουν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κι ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τις επιθέσεις στην πόλη Ράφα όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι, οργή από Ισραήλ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. «Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.
Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.
«Εφόσον πολλοί από εσάς ‘μισείτε τους Εβραίους’ δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ‘ειρηνόφιλοι’», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.
Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.
«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.
Το μπλόκο των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (των 15 μελών) του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Στο τότε ψήφισμα (που ήταν πρωτοβουλία της Αλγερίας), υπέρ είχαν ψηφίσει 12 χώρες, κατά 1 (οι ΗΠΑ), ενώ υπήρχαν και 2 αποχές.
Το ψήφισμα θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ –όπου δεν υπάρχουν βέτο– να δώσει την έγκριση για να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, επομένως το ψήφισμα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα είχε εγκριθεί εάν περνούσε από το Σ.Α.
Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ. Η Παλαιστίνη έγινε κράτος παρατηρητής (μη μέλος του ΟΗΕ) το 2012.
Δημοφιλή
- 21 Μαρτίου 2025
Ολυμπιακός: Οδηγός το φετινό Europa League για το καλοκαίρι.. - 19 Μαρτίου 2025
Ασύλληπτη ενέργεια της ΔΔΕ Πειραιά: Κλήση μελών ΔΣ ΕΛΜΕ για ανακοίνωσή τους.. - 19 Μαρτίου 2025
Έλληνες δημοσιογράφοι ζητούν την παράταση διαπίστευσης του Ρώσου συναδέλφου τους, Γεννάδιου Μέλνικ.. - 19 Μαρτίου 2025
Ο γάμος παχαίνει επικίνδυνα τους άνδρες .. - 19 Μαρτίου 2025
Ολυμπιακός: Το Champions League θα τους απογειώσει..! - 19 Μαρτίου 2025
Καθηλωτικός ο Μίμης Ανδρουλάκης στη Λαμία – Η παρουσίαση που ενθουσίασε το κοινό .. - 10 Μαρτίου 2025
Όταν τα ερωτήματα πια είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.. - 10 Μαρτίου 2025
Ν. Ανδρουλάκης: Το μόνο κόμμα που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, είναι το ΠΑΣΟΚ.. - 10 Μαρτίου 2025
..100 Χρονια Ολυμπιακος : ' Ο Θεος της Κυριακης " .. Γιωργος Δεληκαρης..! - 10 Μαρτίου 2025
Super League: Το πρόγραμμα των play off - Πρεμιέρα με ντέρμπι «αιωνίων»..