Jazz in Jazz: Η ιστορία ενός αυθεντικού μπαρ στους πρόποδες του Λυκαβηττού..
Εδώ και 30 χρόνια λειτουργεί ένα μοναδικό μπαρ αφιερωμένο στην πρώιμη περίοδο της τζαζ και στα κλασικά cocktails.
Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που άνοιξα την βαριά πόρτα του Jazz in Jazz στο Κολωνάκι. Διέσχισα το μικροσκοπικό προθάλαμο για να βρεθώ μπροστά σε ένα παράξενο κόσμο γεμάτο με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα memorabilia κρεμασμένα στους τοίχους, μουσικά όργανα και λογιών-λογιών αντικείμενα, μνήμες από τα ταξίδια του εμπνευστή και δημιουργού του Jazz in Jazz , Κώστα Σπανού, ναυτικού στο επάγγελμα.
Μεγάλη η αγάπη του Κώστα Σπανού για την Jazz. Και στο δικό του μπαρ που πρωτάνοιξε το 1977, στην Αγία Γαλήνη, στην Κρήτη, η Jazz είχε την τιμητική της. Περισσότερα από 10.000 βυνίλια, επιμελώς διαλεγμένα από την πρώιμη περίοδο της αγαπημένης του μουσικής, είχαν βρει τη θέση τους, πίσω από το μπαρ, πλάι σε φιάλες ουίσκι. Το 1995, το Jazz in Jazz μεταφέρεται στην τωρινή του θέση στον αριθμό 4 της οδού Δεινοκράτους, στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Μαζί του μεταφέρθηκαν και οι δίσκοι καθώς και ένα γραμμόφωνο, καθόλα λειτουργικό ως και σήμερα, μαζί με 200 «πλάκες» γραμμοφώνου.
Πίσω από το μπαρ, σήμερα πια, στέκεται ο Βαγγέλης Σπανός, ανιψιός του ιδιοκτήτη και συνεχιστής αυτού του σημαντικού κληροδοτήματος. Ταγμένος να υπηρετεί με το ίδιο πάθος τον διττό χαρακτήρα του μαγαζιού: Μουσικό και ανθρωποκεντρικό συνάμα, συνεχίζοντας να παράγει πολιτισμό μέσα από μουσικές στιγμές και ανθρώπινες ιστορίες, με την πατίνα του χρόνου για σύμμαχο.
« Ο ρόλος μας εδώ, είναι να δώσουμε στο επισκέπτη την δυνατότητα να κάνει ένα μικρό ταξίδι. Ένα ταξίδι στην μουσική και το αλκοόλ. Ανιχνεύουμε τις επιθυμίες του και την περιέργειά του να δοκιμάσει και γινόμαστε ο οδηγός του», μου λέει, καθώς μου ετοιμάζει ένα Gin & Tonic με μεγάλη ακρίβεια και προσοχή στις λεπτομέρειες.
Στο Jazz in Jazz δεν θα συναντήσετε signature cocktails με πολύπλοκες τεχνικές ή αλλοπρόσαλλες περιγραφές. Εδώ «λάμπει δια της παρουσίας της» η τέχνη του κλασικού. Από ένα καλοφτιαγμένο GnT και ένα Boulevardier, μέχρι το κορυφαίο Clover Club της πόλης, όλα στοχεύουν στην απόλαυση του κλασικού. Συνυπάρχουν με μια σπουδαία συλλογή σε malt & blended whiskies. Οι γνώσεις και το πάθος του Βαγγέλη, του Κώστα και του Τάσου -των ανθρώπων πίσω από τη μπάρα- αποδεικνύουν τού λόγου το αληθές. Δεν εξαντλούν την αγάπη τους για το αλκοόλ όμως μόνο στο ουίσκι. Εδώ θα βρείτε premium ετικέτες gin, παλαιωμένο ρούμι, ενώ από φέτος εμφιαλώνουν και την δική τους ipa μπύρα. Την ονομάζουν, πώς αλλιώς; Jazz in Jazz.
Δίπλα μου κάθεται ο Γιάννης. Για χρόνια θαμώνας κάθεται πάντα στην ίδια θέση στην γωνία του μπαρ, απολαμβάνοντας ένα heavily peated, ένα τυρφώδες Islay malt. Από τα ηχεία ξεπηδούν νότες από ιερά τέρατά της Jazz μουσικής. Louis Armstrong, Art Blackley, Charles Mingus και πολλοί ακόμη, γεμίζουν με αισθαντικές μελωδίες τον ουρανό του μπαρ.
Οι πελάτες, θαμώνες και μη, αφήνουν την ευεργετική δύναμη της μουσικής να τους διαπερνά καθώς απολαμβάνουν το ποτό τους. Το νιώθεις γυρνώντας το βλέμμα σου στο χώρο. Κανένα κινητό τηλέφωνο δεν παρεμβαίνει ενοχλητικά ταράζοντας την ατμόσφαιρα. Όλοι επικοινωνούν, συζητούν, φλερτάρουν, αντλούν δύναμη από τη μουσική σε μια ακολουθία αισθήσεων που μόνο η ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού μπαρ μπορεί να προσφέρει. Και οι άνθρωποι γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ατμόσφαιρας. Νέοι άνθρωποι πλάι σε μεγαλύτερους. Όλοι τους μια μεγάλη συντροφιά, απαλλαγμένοι από τις άμυνες της καθημερινότητας.
Ένα νεαρό ζευγάρι κάθεται στο μπαρ. Σε αυτό το μακρύ ξύλινο μπαρ όπου δεσπόζουν οι επιγραφές: «Σερβίρεστε στο μπαρ» και «Μην αφήνετε τα προσωπικά σας είδη στη διπλανή καρέκλα, παρακαλώ». Πρωτάρηδες και οι δύο στον χώρο. Ανυπομονούν να δοκιμάσουν. Ο Βαγγέλης τους καθοδηγεί, ανιχνεύοντας ταυτόχρονα και τις γευστικές τους προτιμήσεις. Τους ετοιμάζει ένα μικρό degustation menu από τρία διαφορετικά ουίσκι, ευκολόπιοτα και κατάλληλα για αρχάριους, το λεγόμενο και entry level: ένα ιρλανδέζικο, ένα λίγο καπνιστό και ένα γλυκόπιοτο από το Speyside, στη Σκωτία. « Όλο και περισσότερα νεαρά άτομα τα τελευταία χρόνια επιθυμούν να γνωρίσουν το ουίσκι και να δοκιμάσουν. Επίσης όλο και περισσότερες γυναίκες αποδέχονται και υιοθετούν το σκληρό αλκοόλ», μου αναφέρει ο Βαγγέλης. Ένα ζευγάρι τουριστών μόλις έχει μπει στο μπαρ. Δείχνουν εντυπωσιασμένοι από την μουσική και την διακόσμηση.
Ακόμη ο γλυκός καιρός δεν παρακινεί κόσμο να γεμίσει τους κλειστούς χώρους. Κι έτσι για λίγο ακόμη θα μπορούμε να καθόμαστε με ευκολία μπροστά από την ξύλινη μπάρα, και να ανταλλάσσουμε λίγες κουβέντες με τον Βαγγέλη, τον Κώστα και τον Τάσο. Μόλις χειμωνιάσει για τα καλά, αυτή η φωλιά αυθεντικής διασκέδασής, θα αρχίσει να ασφυκτιά από κόσμο σχεδόν με το άνοιγμα.
Όσο και αν εκτιμώ την γυαλάδα και την ησυχία ενός μπαρ που μόλις έχει ανοίξει τις πόρτες του, η βοή του κόσμου που απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις έχει την δική της αξιολάτρευτη χάρη.
Jazz in Jazz: Δεινοκράτους 4, Δεξαμενή- Κολωνάκι
Φωτογραφίες: @jazzinjazz/Instagram, @/Facebook
newmoney.gr
Δημοφιλή
- 12 Νοεμβρίου 2024
Ολοένα και περισσότεροι δήμοι της Αττικής ζητούν να αξιοποιηθεί το νερό της Ψυττάλειας - 12 Νοεμβρίου 2024
Με επιτυχία το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO στο Δημοτικό Θέατρο - 09 Νοεμβρίου 2024
Γιατί ψηφίζουμε νάρκισσους όπως ο Τραμπ..? - 09 Νοεμβρίου 2024
Το «Pop-Up American Space» στον Πειραιά άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο «Γ. Καραϊσκάκης» - 09 Νοεμβρίου 2024
Europe Direct Piraeus: Ενημέρωση φοιτητών στο ΠΑ.ΠΕΙ. για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα - 09 Νοεμβρίου 2024
H Αντιπροσωπεία της EE στην Ελλάδα υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας - 09 Νοεμβρίου 2024
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν έσχες» - 08 Νοεμβρίου 2024
Europa League: Πρώτος στις ανακτήσεις μπάλας και στα... οφσάιντ ο Ολυμπιακός.. - 08 Νοεμβρίου 2024
Στον Πειραιά το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO - 08 Νοεμβρίου 2024
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά: Έκθεση για τον ψηφιακό εγγραμματισμό στα ΜΜΕ