Το χειμωνιάτικο λαχανικό που νικά τη φλεγμονή και βοηθά την πέψη..
Κάθε μπουκιά από αυτό το πασίγνωστο λαχανικό τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ωφέλιμες χρωστικές και πολυδύναμες φυτικές ίνες - Διαιτολόγος αποκαλύπτει όλα τα οφέλη της κατανάλωσής του
Πολύ συχνά υποτιμάται αυτό το λαχανικό, γεγονός παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι για τον οργανισμό αποτελεί «ένεση» υγείας και θρεπτικότητας. Μοιάζει με το μαρούλι αλλά ανήκει στην οικογένεια λαχανικών Brassica, συγγενεύοντας με το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το περί ου ο λόγος λάχανο, εκτός από γευστικός «βαλές» στα πιάτα πολλών γευμάτων, είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν 4 επιστημονικά εγγυημένα οφέλη του, σύμφωνα με τη Jerlyn Jones, πιστοποιημένη διαιτολόγο-διατροφολόγο.
1. Χαμηλό σε θερμίδες, «γιγάντιο» σε θρεπτικά συστατικά: Με μόλις ελάχιστες θερμίδες και 11 θρεπτικά συστατικά σε 89 γραμμάρια του, ευνοεί:
- τη λειτουργία του μεταβολισμού, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας και ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
- την προστασία του οργανισμού από ποικίλες βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (μόρια), οι οποίες όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα «πειράζουν» τα κύτταρα. Η προάσπιση του οργανισμού από βλάβες οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις) καθώς και στις φυτικές ίνες
- την προφύλαξη του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και από την απώλεια όρασης, δεδομένων των γενναίων ποσοτήτων βιταμίνης C που περιέχει. Η βιταμίνη C, επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει έναν τύπο σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές(μη αιμικός σίδηρος).
2. Ελέγχει τη φλεγμονή: Μπορεί η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού για την άμυνα σε πιθανή μόλυνση και την επιτάχυνση της επούλωσης να είναι φυσιολογική, όταν όμως είναι χρόνια, προκαλεί πληθώρα ασθενειών, στις οποίες συγκαταλέγονται καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του κρύβεται μεταξύ άλλων στα αντιοξειδωτικά σουλφοραφάνη και καεμφερόλη. Μελέτη του 2014 απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.
3. Διευκολύνει την πέψη: Χάρη στις αδιάλυτες φυτικές του ίνες όχι μόνο είναι πολύ ευνοϊκό για την υγεία του εντέρου αλλά αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του. Οι φιλικές για το πεπτικό σύστημα ίνες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων καλών βακτηριών, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli. Αυτά τα βακτήρια προστατεύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την παραγωγή βιταμινών Κ2 και Β12.
Δημοφιλή
- 09 Δεκεμβρίου 2024
15 Έλληνες στο Top 100 της Lloyd’s List με τις επιδραστικότερες προσωπικότητες.. - 09 Δεκεμβρίου 2024
Τι «ξημερώνει» για τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.. - 08 Δεκεμβρίου 2024
Aθήνα: Το λεκανοπέδιο της Αττικής κινδυνεύει περισσότερο από τις πλημμύρες.. - 08 Δεκεμβρίου 2024
Γιώργος Ανδρουλάκης: Ορειβατικές Περιπέτειες στη Δίκτη και τα Λασιθιώτικα βουνά - Μέρος 1ο.. - 08 Δεκεμβρίου 2024
Ολυμπιακός: Η υγεία, η σοβαρότητα και ο Γουίλιαν.. - 04 Δεκεμβρίου 2024
ΕΠΟ: Οι 22 ΕΠΣ που έχουν εκλογές το 2025 και οι σχέσεις με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.. - 04 Δεκεμβρίου 2024
Χριστούγεννα στα Τρίκαλα: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε.. - 02 Δεκεμβρίου 2024
Αυτοκριτική.. - 02 Δεκεμβρίου 2024
Οι πειρατικοί θησαυροί που παραμένουν κρυμμένοι μέχρι σήμερα.. - 02 Δεκεμβρίου 2024
Άμστερνταμ, ένας ιδανικός προορισμός για solo travelers..